De beste ecobestemmingen volgens Tiemie!

Wil je duurzaam reizen deze zomer? Vraag je je af welke bestemmingen daar het beste voor zijn? Want bij tiemie staat deze zomer helemaal in het teken van #ZinvolleZomer dus helpen we je graag op weg.

1/ Virunga, Congo

Deze topbestemming raden we je aan uit onze persoonlijke ervaring. Het Virunga park in het Oosten van Congo is een prachtige plek die je best meteen op je bucketlist zet. In Virunga wandel je tussen de meest onwaarschijnlijke bomen en dieren, klim je naar de top van actieve vulkanen en ontmoet je je nieuwe beste vrienden, de berggorilla’s.

Een kwart van alle berggorilla’s ter wereld leven in het Virungapark. Daar worden ze zo goed mogelijk beschermt door de Virunga Rangers. Je trekt door de wildernis en ontmoet ze in levende lijven. Een ervaring die je niet onberoerd laat. Dat kunnen we je beloven.

Waarom ecotoerisme in Virunga een goed idee is.

Meer dan 30% van de verdiensten van het Virungapark worden terug in de omringende gemeenschap gepompt. De plaatselijke inwoners worden er dus beter van. Virunga staat al jaren onder druk van de olie-industrie. De gemeenschap probeert al langer duidelijk te maken dat ecotoerisme een lucratievere, betere en een duurzamere investering is voor het hele land. Jouw bezoek en jouw verhaal bouwt dus mee aan een groter geheel.

Wil je graag meer informatie over het Virunga Park? Neem dan een kijkje op WWF of stel ons een vraag! Wij vertellen je er alles over.

2/ Galapagos Eilanden

De Galapagos Eilanden klinken je misschien nog bekend in de oren van de lessen biologie of geschiedenis. Deze eilanden vormden de inspiratie voor de evolutietheorie van onze goede vriend Darwin. Galapagos heeft jammer genoeg een stuk natuurlijke habitat verloren door onder andere factoren zoals (onverantwoord) toerisme. Zo’n 97% van de zoogdieren op de Galapagos Eilanden zijn bedreigd. Ze zijn op geen enkele andere plek te bewonderen en ze moeten met het grootste respect aanschouwd worden.

Waarom ecotoerisme in de Galapagos Eilanden een goed idee is.

Om de meest unieke en spectaculaire natuurplaatjes te zien reis je het best af naar de Galapagos Eilanden. Prachtige stranden, vulkanen en (bijna) de rijkste biodiversiteit ter wereld. Je hopt van eiland tot eiland en terwijl zorg je dat deze parel beschermt blijft. Opgelet, de eilanden hanteren strenge regels voor toeristen, het is immers werelderfgoed. Die lees je gewoon hier.

3/ Sri Lanka

22 nationale parken, treetop hotels en een olifanten ‘sanctuary’. Moeten we nog meer zeggen? Sri Lanka wordt vaak als het best bewaarde geheim van Azië omschreven. Het land zet bewust niet in op massatoerisme en daarom blijft je reiservaring authentiek.

Waarom ecotoerisme in Sri Lanka een goed idee is.

Nergens groeit ecotoerisme sneller dan in Sri Lanka. Dat is gemakkelijk te verstaan eens je de prachtige ongerepte natuur en rijke cultuur met eigen ogen hebt kunnen aanschouwen. Sri Lanka is tevens het enige land in Azië dat 100% inzet op duurzaam toerisme. Waarom? Zonder natuur geen toeristen, zonder toeristen geen geld. Logisch toch? Je reist aan een laag budget en geniet van zowel zon, zee, strand als de echte jungle.

4/ Ijsland

Zin in wat anders? Indrukwekkende berglandschappen of fjorden en gletschers? Wel, op 3 uur tijd sta je in Ijsland. En het ontdekken kan beginnen. Onze grote aanrader moet wel het Nationaal Park Vatnajökull. We kunnen het niet uitspreken maar kunnen je wel beloven dat het de moeite waard is. Vatnajökull is het tweede grootste nationaal park van Europa. In hetzelfde park ervaar je zowel gletschers als canyons. Toch je ding niet? Ach. Er zijn nog circa 70 andere natuurgebieden om uit te kiezen en een sprankelende hoofdstad!

Waarom ecotoerisme in Ijsland een goed idee is.

Sinds de uitbarsting van die ene onuitspreekbare vulkaan is het toerisme in Ijsland met 264% gestegen. Dat lees je goed. Overtoerisme werd plots een grote bedreiging voor het mystische Ijsland. Lokale bewoners schrokken en spraken van een invasie in plaats van toerisme. Op hetzelfde moment kwam deze enorme piek in toerisme Ijsland erg goed uit na de economische crash in 2008. De inwoners van Ijsland zijn open en verwelkomen je met open armen. Je geniet aan een hoog zelfbeschikkingsrecht als (eco)toerist. Ijsland taxeert toeristen nauwelijks en vraagt geen tol om bergpassen te beklimmen/bewandelen. Ga dus verantwoordelijk om met dit voorrecht.

5/ België

We kunnen er niet omheen. In eigen land blijven is een enorme besparingsfactor als het neerkomt op jouw ecologische voetafdruk. Door het vliegtuig en/of de auto te schrappen doe je meer voor het klimaat dan iemand die 2 maanden lang door de jungle trekt. Vergeet gewoon niet de lichten thuis uit te doen voor je vertrekt op avontuur in eigen land.

Profile

Georgina Cocker

6 augustus 2019