Ich bin ein Ecotourist.

Samen ontdekken hoe we duurzaam kunnen reizen? Yes! Want bij tiemie staat deze zomer helemaal in het teken van #ZinvolleZomer.

We houden met z’n allen van proper water, ongerepte stranden, prachtige landschappen en grote bossen als we op reis gaan. Trekrugzak aan en we zijn weg! Maar wacht. Hoe houden we onze zeeën proper en onze bossen groot als we met z’n allen naar dezelfde plekken gaan? Onze favoriete plekken worden al snel verknoeit door (massa)toerisme. De meeste toeristen liggen namelijk niet wakker van hun impact op de plaatselijke natuur of biodiversiteit.

Gelukkig staan we vaker stil bij hoe we duurzamer kunnen omgaan met onze toeristische ambities. We nemen minder snel het vliegtuig door intiatieven zoals Zomer Zonder Vliegen. We kijken wat er te doen valt in eigen land vooraleer we naar verre oorden reizen. Of we worden gewoon ecotoerist. Maar wat is dat nu? Ecotoerisme?

Reizen zonder schuldgevoel

Voor landen waar veel armoede heerst is toerisme een krachtig middel om economisch te groeien. We hoeven je er niet op te wijzen dat dit zich vaak op een negatieve manier ontwikkelt maar bij ecotoerisme ligt dat anders. Ecotoerisme is toerisme waar economie en ecologie hand in hand gaan.

Wanneer je je reis plant maak je bewuste keuzes om zo duurzaam mogelijk te reizen. Je bouwt mee aan de lokale biodiversiteit, je draagt bij tot het overleven van culturele minderheden en je laat een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achter.

Ecotoerisme heeft geen vast patroon. Je beslist zelf hoe je het aanpakt. Je ruilt iet of wat luxe in om een betere (en realistischere) reiservaring op te doen. Kijk altijd naar wat de locatie die je wilt bezoeken uniek maakt en bouw daarop verder.

Duurzaam reizen hoeft niet enkel bos en natuur te betekenen. Het gaat verder dan dat alleen. Toeristische landen moeten vaak inboeten op authenticiteit. Globalisering speelt daar een grote rol in. Door als ecotoerist op stap te gaan beleef je een ‘achter-de-schermen-reis’. Dat betekent dat unieke en authentieke ervaringen beschermd blijven omdat ze veel bezoekers aantrekken. Inheemse culturen met traditionele klederdracht, lokale gerechten en andere tradities worden namelijk beloond omdat jij net dat (als toerist) komt bewonderen.

Een tip die je best altijd meedraagt op reis:

boek je een verblijfplaats? Ga je eten bij een restaurant of ga je met een gids op stap? Kijk goed naar het achterliggend management. Veel hotels, restaurants of andere toeristische ondernemingen worden niet door lokale ondernemers beheerd. Draag je steentje bij aan de lokale economie, want ook dàt is ecotoerisme.

Makkelijker gezegd dan gedaan?

Tegenwoordig is het een stuk makkelijker om aan ecotoerisme te doen. Het is aan jou om de juiste keuzes te maken en goed na te denken bij elke stap. Er zijn heel wat valkuilen waar je als toerist kan intrappen. Wees dus voldoende geïnformeerd over de achterliggende werkingen. Vaak wordt er aan greenwashing gedaan waardoor je als toerist een vertekend beeld krijgt van hoe duurzaam een activiteit in kwestie is. Olifantentochtje in Thailand? Tijger aaien in Indië? Laat je geen blaasjes wijsmaken, blijf kritisch en bezint eer ge begint.

Profile

Georgina Cocker

6 augustus 2019