Zijn we allemaal een beetje afvaltoerist?

De zomermaanden. Hét perfecte moment om te reizen, op ontdekking te gaan en te genieten. Bij #tiemie staan ze helemaal in het teken van #ZinvolleZomer. Samen ontdekken we hoe dat kan!

Je boekt je reis, je hotel, misschien ook enkele uitstapjes en klaar! Proper water, ongerepte stranden en prachtige bossen staan voor de meeste immers hoog op de agenda. Meestal staan we verder niet stil bij hoe onze vakantie de lokale omgeving kan beïnvloeden.

En jammer genoeg blijven milieu en klimaat de grootste slachtoffers van ons reisgedrag. Wist je dat de toeristische sector meer dan 8% van de wereldwijde jaarlijkse broeikasgassen uitstoot? Dat is meer dan 4 miljard ton. Auwch!

Onzichtbaar

Toerisme laat op verschillende manieren z’n sporen na. De ene is al wat zichtbaarder dan de andere. Wat zien we niet maar voelen we wel?

Zaventem voelt het zeker. Onze luchtkwaliteit ook. Vliegen naar je reisbestemming heeft een gigantische impact op je ecologische (toeristische) voetafdruk. Vlieg je deze zomer op en neer naar Australië? Dan blaas je meer dan 7 ton CO2 de lucht in. Gelukkig zijn er fantastische initiatieven zoals Zomer Zonder Vliegen die mensen aanzetten duurzamer te reizen. Vraag jij je af wat de impact van jouw vlucht is op het milieu? Dan kan je dat via Greentripper berekenen.

Niet alleen vliegen laat zo z’n voetdruk achter. Met de auto reizen kan minstens even milieuonvriendelijk zijn. Het grootste gevaar? File’s! Misschien toch je raampje toedraaien als je in de file richting Frankrijk staat. Kuch.

Meer nog! Luxecruises zijn vervuilender dan alle auto’s op de Europese wegen. De grote boosdoener hier is zwavel. Alhoewel Europese steden steeds beter hun best doen om vervuilende auto’s uit hun straten te bannen, laten ze intussen grote cruiseschepen aanmeren die een enorme hoeveelheid giftige dampen met zich meebrengen. Cruiseschepen brengen schade toe aan het milieu op het land en onder water. Ze stoten 10x meer zwavel uit dan alle Europese auto’s samen.

"Afvaltoerisme: Het reizen naar een andere plaats om daar, meestal illegaal, afval te dumpen, omdat het afval daar gemakkelijk en goedkoop te lozen is. Onze populairste afvalbestemming? Turkije. Een land dat nauwelijks controleert, laat staan recycleert."

Zichtbaar

Tijdens de zomermaanden belandt er zo’n 40% meer afval in de Middellandse Zee dan tijdens de rest van het jaar (2019, WWF). Barcelona, Venetië enz. staan bekend als fantastische reisbestemmingen maar niet als fantastische afvalbeheerders. Afval en plastic blijven grote boosdoeners als het om massatoerisme gaat. Met z’n gigantische impact op het milieu en de natuurlijke biodiversiteit van onze reisbestemmingen moeten (en kunnen) we het beter doen.

Afvaldump

Onlangs besliste Maleisië om grote hoeveelheden niet-recycleerbaar plastic terug te sturen naar het land van herkomst. Landen zoals Australïe, de Verenigde Staten en Groot-Brittanië smokkelen tonnen afval naar Zuidoost-Azië. Je leest het goed, afvalsmokkel of beter: afvaltoerisme. Het reizen naar een andere plaats om daar, meestal illegaal, afval te dumpen, omdat het afval daar gemakkelijk en goedkoop te lozen is. Ook België doet hier aan mee. Onze populairste afvalbestemming? Turkije. Een land dat nauwelijks controleert, laat staan recycleert.

Oplossingen, alsjeblief?

Toerisme hoeft niet enkel en alleen een negatief verhaal te zijn. We reizen alsmaar meer naar prachtige natuurgebieden, nationale parken of reservaten. Die plekken genieten van meer (juridische en praktische) bescherming wanneer ze toeristen aantrekken. Toerisme betekent natuurlijk grotere inkomsten voor een land. Toerisme kan dus ook een stimulans zijn om beter zorg te dragen voor het milieu en natuur. Lees hieronder hoe je daar aan kan meehelpen door ecotoerist te worden

Profile

Georgina Cocker

6 augustus 2019